Aktualności

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2019

7 czerwca 2019 roku obchodzimy po raz pierwszy w historii obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności, który został zainicjowany w 2016 r. przez Kostarykę za pośrednictwem Komisji Kodeksu Żywnościowego, zarządzanej przez FAO i WHO oraz przyjęty przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r.

Celem inicjatywy jest wzmocnienie oraz zainspirowanie do działań zapewnianiających bezpieczeństwo żywności, którą spożywamy.

Tegoroczne obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności obchodzone są pod hasłem ,,Bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego”. Hasło ma zwrócić uwagę, że przestrzeganie bezpieczeństwa żywności przyczynia się m.in. do bezpieczeństwa zdrowia ludzkiego, ale także do dobrobytu i zrównoważonego rozwoju gospodarczego.

Fakty dotyczące bezpieczeństwa żywności

  • Szacuje się, że 600 milionów ludzi (1 na 10 osób na świecie) choruje po zjedzeniu skażonej żywności, a aż 420 000 umiera każdego roku;
  • Rocznie 40 % dzieci poniżej 5 roku życia choruje po spożyciu skażonej żywności, z czego 125 000 umiera;
  • Choroby przenoszone przez żywność powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne przedostające się do organizmu wraz ze każoną żywnością  lub wodą;
  • Choroby przenoszone drogą pokarmową utrudniają rozwój społeczno-ekonomiczny poprzez zwiększenie kosztów opieki zdrowotnej oraz może powodować niekorzystne skutki ekonomiczne oraz gospodarcze dla krajów, których głównymi dochodami są turystyka oraz handel żywnością;
  • Wartość handlu żywnością wynosi 1,6 biliona dolarów, co stanowi około 10% całkowitego rocznego handlu na całym świecie;
  • Ostatnie szacunki wskazują, że wpływ niebezpiecznej żywności kosztuje gospodarki o niskich i średnich dochodach około 95 miliardów dolarów każdego roku;
  • Poprawa praktyk higienicznych w sektorach żywności i rolnictwie pomogą ograniczyć powstawanie i rozprzestrzenianie się oporności drobnoustrojów na środki stosowane w łańcuchu żywnościowym i środowisku.

5 Kroków do bezpiecznej żywności

I. SPRAWDZAM

Podczas zakupu świeżych owoców i warzyw, za każdym razem sprawdzaj czy nie są uszkodzone lub mają śladu obicia lub psucia się. W przypadku obranych, pokrojonych i zapakowanych warzyw (pakowanych sałat) czy owoców sprawdzaj czy są przechowywane w lodówkach lub zamrażarkach.

II . MYJĘ

Pierwsza zasada przygotowania bezpiecznej żywności to umycie rąk, naczyń i powierzchni, na których będzie przygotowywana żywność.

Przed, jak i po przygotowywaniu warzyw i owoców wszystkie blaty, noże i deski do krojenia umyj ciepłą wodą z płynem do naczyń. Bakterie przenoszone przez żywność są niewidoczne dla oczu, nie można ich również powąchać ani wyczuć ich smaku.

Kiedy myć dłonie? Przed, w trakcie i po przygotowaniu jedzenia, gdy dotykałeś/aś surowych jaj, surowego czerwonego mięsa, drobiu czy owoców morza, przed i po opiece nad chorym, gdy się skaleczysz/skaleczyłaś, po skorzystaniu z toalety.

III. ODDZIELAM

Podczas pakowania zakupów oddzielaj świeże owoce i warzywa od chemii gospodarczej, surowego czerwonego mięsa, drobiu, owoców morza i jaj, pakuj je w oddzielne torby. Jeśli używasz toreb wielokrotnego użytku, pierz je systematycznie. Podobnie postępuj podczas przechowywania w lodówce, świeże owoce i warzywa przechowuj oddzielnie od surowego czerwonego mięsa, drobiu, owoców morza i jaj. Do zanieczyszczeń krzyżowych dochodzi w przypadku niewłaściwego obchodzenia się z surowym czerwonym mięsem, drobiem, owocami morza i jajami. Przygotowując jedzenie oddzielnie przygotowuj, surowe mięso, owoce morza i jaja od pozostałych produktów takich jak świeże owoce i warzywa. Nie używaj tej samej deski, noży i naczyń do krojenia warzyw, owoców i mięsa. Użyj oddzielnych talerzy i naczyń: jeden na świeże produkty, kolejny na surowe czerwone mięso, drób i owoce morza. Jeśli nie planujesz spożycia zakupionej żywności w ciągu kilku dni, zamroź ją.

VI. GOTUJĘ

Gotowanie zabija niebezpieczne bakterie. Bezpieczne gotowanie żywności to kwestia zastosowanej temperatury. Żywność musi osiągnąć odpowiednio wysoki poziom temperatury wewnętrznej, aby zabiciu uległy bakterie chorobotwórcze. Barwa i tekstura nie są wiarygodnymi wskaźnikami czy żywność osiągnęła wystarczająco wysoką temperaturę wewnętrzną niszczącą patogeny. Najlepszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa jest użycie termometru do żywności.

Termometr umieszczamy w najgrubszej części mięsa, podczas pomiaru nie dotykamy kości, tłuszczu ani chrząstek, temperaturę mierzymy w kilku miejscach, aby upewnić się, że czerwone mięso czy drób jest równomiernie ogrzewane. Po każdym pomiarze termometr należy umyć ciepłą wodą z płynem.

Minimalne bezpieczne temperatury wewnętrzne podczas obróbki cieplnej dla różnych grup produktów.

  • Drób – 74 st. C
  • Jaja i potrawy z jaj – 71st. C
  • Mięso mielone – 71st. C
  • Czerwone mięso (wołowina, jagnięcina, cielęcina, wieprzowina) – 63st. C
  • Ryby – 63 st. C

Wskazówki kulinarne:

Marynowaną żywność przeznaczoną do grillowania przechowujemy w lodówce. Nie polewamy już zgrillowanego mięsa lub drobiu sosami, które były stosowane do marynowania. Mięso grillujemy do osiągnięcia bezpiecznej temperatury wewnętrznej.

V. SCHŁADZAM

Świeże produkty najlepiej schłodzić w ciągu dwóch godzin od zakupu, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Wszystkie obrane lub ugotowane świeże owoce i warzywa należy schłodzić w ciągu dwóch godzin od przygotowania.

Przechowywanie w warunkach chłodniczych (lodówka 2-6 st. C) spowalnia wzrost bakterii przenoszonych przez żywność, które mogą szybko namnażać się w wyższych temperaturach.

Nie należy rozmrażać żywności w temperaturze pokojowej, gdyż w takich warunkach szkodliwe bakterie bardzo szybko się namnażają. Wybierz jedną z opcji bezpiecznego rozmnażania:

  • umieść w lodówce zamrożone jedzenie na talerzu w celu zabezpieczenia przed ewentualnym wyciekiem soków;
  • jeśli zamierzasz od razu przygotowywać żywność możesz rozmrozić ją w zimnej wodzie. Wodę wymieniaj, co 30 minut;
  • jeśli zamierzasz natychmiast po rozmrożeniu poddać obróbce termicznej żywność możesz rozmrażać ją w kuchence mikrofalowej.
  • możesz bezpiecznie gotować potrawy również bez rozmrażania. Pamiętaj, że gotowanie w takim przypadku będzie trwać o 50% dłużej w porównaniu do gotowania żywności w pełni rozmrożonej.

 Źródła:

1) https://www.who.int/news-room/detail/06-06-2019-food-safety-is-everyones-business

2) https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-zalezy-rowniez-od-ciebie

 

IV Powiatowy Konkurs Plastyczny

„Czyste powietrze wokół nas”

Organizatorem Konkursu był Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kamieniu Pomorskim. Konkurs skierowany został do dzieci w wieku 5, 6 lat realizujących program „Czyste powietrze wokół nas” w placówkach oświatowo-wychowawczych na terenie powiatu kamieńskiego.

Celem Konkursu było: szerzenie wśród dzieci wiedzy nas temat roli środowiska dla zdrowia człowieka, kształtowanie postaw prozdrowotnych w zakresie dbania o środowisko oraz swoją strefę wolną od dymu, w tym dymu tytoniowego;

Do konkursu przystąpiło 7 oddziałów przedszkolnych: Publiczne Przedszkole Nr 1
w Kamieniu Pomorskim, Publiczne Przedszkole Nr 2 w Kamieniu Pomorskim, Przedszkole Publiczne „Promyk Słońca” w Dziwnowie”, Przedszkole Miejskie „Źródełko” w Golczewie, Przedszkole Miejskie z Oddziałem Żłobkowym „Kraina Uśmiechu” w Wolinie, Oddział Przedszkolny przy Publicznej Szkole Podstawowej w Wolinie. Oddział Przedszkolny przy Szkole Podstawowej w Stuchowie.

Komisja Konkursowa oceniła 20 nadesłanych prac i przyznała po dwa I, II i III miejsca

I miejsce – Maja Stępień – Przedszkole Miejskie „Źródełko” w Golczewie
Błażej Ozych z Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Wolinie .

II miejsce – Hanna Niewinczany z Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Wolinie
Julia Iwańcz z Publicznego Przedszkola Nr 2 w Kamieniu Pomorskim

III miejsce – Wojciech Celoch z Publicznego Przedszkola Nr 2 w Kamieniu Pomorskim Magdalena Kwiatkowska z Przedszkola Miejskiego „Źródełko” w Golczewie.

Ostateczny termin przesyłania prac do PSSE

upływa 15 kwietnia 2019 roku

Tutaj przeczytasz więcej

Grypa czy przeziębienie ?

Grypa i przeziębienie to dwie różne choroby. Podstawową różnicą miedzy nimi jest różne nasilenie objawów oraz tempo ich narastania, ale też ryzyko wystąpienia powikłań.

 

Grypa może przebiegać w 3 postaciach – łagodnej (bardzo zbliżonej do przeziębienia), pełnoobjawowej oraz powikłanej. Wirus grypy atakuje błonę śluzową górnych dróg oddechowych, a czasami także dolnych, tj. tchawica, oskrzela i płuca. Wirus szybko przedostaje się do krwi i tą drogą rozprzestrzenia się po całym organizmie (dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń).

Grypa rozpoczyna się gwałtownie, a przeziębienie powoli, grypę cechuje często suchy kaszel i bóle mięśni, a katar i  ból gardła bardziej charakterystyczny jest dla przeziębienia.

OBJAWY GRYPA PRZEZIĘBIENIE
Początek choroba rozpoczyna się gwałtownie stopniowo nasilające się objawy
Gorączka wysoka gorączka (do 39oC), dreszcze stan podgorączkowy, temperatura ciała najczęściej poniżej 38oC
Ból gardła rzadki lub nie występuje jeden z pierwszych objawów, chrypa
Katar rzadki lub nie występuje częsty objaw, zatkany nos
Kaszel suchy, męczący, często towarzyszy ból w klatce piersiowej oraz duszności mokry
Ból głowy występuje prawie zawsze występuje dość rzadko, może towarzyszyć katarowi, często – ból zatok
Bóle mięśni bardzo intensywne, dreszcze nie występują lub są mniej nasilone
Powikłania wielonarządowe, najczęściej – zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie mięśnia sercowego, niewydolność oddechowa rzadko, ew. wtórne zakażenia bakteryjne

Grypa czy przeziębienie- ulotka do pobrania

data opublikowania: 04.03.2019
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

 

Odra

Odra jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób. Zakażenie szerzy się drogą kropelkową i przez bezpośrednią styczność z chorą osobą.

Groźne są powikłania po odrze, od lżejszych np. zapalenie ucha środkowego i zakażenie żołądkowo-jelitowe, po te poważniejsze jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Odra objawia się między innymi charakterystyczną wysypką, gorączką, katarem i bólem gardła.

Gdy na twoim ciele pojawi się mocno swędząca wysypka w postaci żywo czerwonych wypukłych grudek, zlewająca się w plamy po około 2 tygodniach od zakażenia, a w jamie ustnej pojawią się białe plamki otoczone czerwoną obwódką, po czym za uszami wyjdzie czerwona grudkowa osutka, która przejdzie na resztę głowy, by obsypać następnie resztę ciała, aż do nóg…

To może być odra!

Odra-prezentacja

List do rodziców – j. polski

List do rodziców – j. rosyjski

List do rodziców – j. ukraiński

Ulotka w j. polskim  Ulotka w j. ukraińskim

   

ulotka szczepienia-odra PZH

 

data opublikowania: 23.01.2019
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

 Kampania „Jasne jak słońce”

Informujemy, że w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016 – 2020, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Ministerstwo Zdrowia prowadzi kampanię „Jasne jak słońce”.

Kampania dotyczy skutków narażenia na promieniowanie UV i skierowana jest  do ogółu społeczeństwa, a przede wszystkim do dzieci i młodzieży.

Strona kampanii

data opublikowania: 18.12.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: PZH
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

Wyniki IV edycji Powiatowego Konkursu Wiedzy o HIV i AIDS

Z okazji Światowego Dnia Walki z AIDS, który przypada 1 grudnia Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kamieniu Pomorskim zorganizował 29 listopada 2018r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim konkurs wiedzy o HIV i AIDS dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Honorowym patronatem Konkurs objął Starosta Kamieński i ufundował nagrody dla uczestników.

I miejsce – Barbara Szlijan z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Benicach

II miejsce – Julia Kosecka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. St. Staszica w Kamieniu   Pomorskim

III miejsce -Dominika Masalska z Liceum Ogólnokształcącego im. B. Krzywoustego
w Kamieniu Pomorskim

W konkursie wzięło udział 15 uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych (Liceum Ogólnokształcące im. B. Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Benicach, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Wolinie, Liceum Społeczne w Dziwnowie). Młodzież posiada dużą wiedzą z zakresu profilaktyki HIV i AIDS, co zostało potwierdzone w testach. Konkurs przebiegał w miłej atmosferze. Poczęstunek dla uczestników Konkursu zapewnił w ramach współpracy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim.

   

data opublikowania: 04.12.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Antonina Kawecka
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

Światowy Dzień Rzucenia Palenia 15 listopada 2018r. –

„Rodzino uchroń swoje dziecko przed dymem tytoniowym”.

Dzieci powinny być bezwzględnie chronione przed dymem papierosowym, zwłaszcza te, które znajdują się  w łonie matki.

W 2017 roku w badaniu przeprowadzonym na ogólnopolskiej próbie, w ciąży paliło ok. 6% kobiet, co oznacza, że  około 25 tysięcy noworodków bezpośrednio eksponowanych na dym tytoniowy jest już w łonie matki. Badania naukowe wykazały, że ponad 50% czynników rakotwórczych znajdujących się w dymie papierosowym przenika przez łożysko
i dostaje się do organizmu dziecka. Wykazano je między innymi w pierwszej porcji moczu, którą oddaje dziecko po urodzeniu.

Dzieci te rodzą się zawsze mniejsze, gorzej przygotowane do życia, obciążone ryzykiem wielu schorzeń wynikających z palenia, takich jak nowotwory czy astma.

Gdy ktoś z rodziny pali papierosy w domu, stanowi to dodatkową ekspozycję na dym poprzez wymuszone bierne palenie matki.

W ostatnich dziesięcioleciach osiągnęliśmy w Polsce niezwykły postęp w walce z chorobami odtytoniowymi dzięki prowadzonej edukacji społeczeństwa. Na początku lat 90. spożycie tytoniu w Polsce należało do najwyższych na świecie. Rocznie sprzedawano ponad 100 mld papierosów. Od tego czasu poziom palenia spadł o ponad połowę, a w 2017 konsumpcja papierosów wyniosła około 40 mld sztuk.

Od kiedy Polacy zaczęli masowo rzucać palenie, gwałtownie spadać zaczęły również zachorowania i umieralność na choroby przyczynowo związane z papierosami, między innymi raka płuca, zawały serca, czy POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc). U mężczyzn w wieku 20-64 lata współczynnik umieralności z powodu raka płuca spadł
w latach 1990-2017 o ponad połowę.

Ciągle jesteśmy jednak na początku drogi do zdrowia. Papierosy nadal pali około 8 mln Polek i Polaków.

data opublikowania: 13.11.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Antonina Kawecka
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

Dopalacze to współczesne narkotyki

To tanie i dostępne substancje, często uważane za mniej szkodliwe niż narkotyki. Tymczasem w ostatnich miesiącach w Polsce notowano wiele przypadków silnych zatruć dopalaczami, w tym przypadki śmiertelne.
Nowa ustawa, która weszła w życie z dniem 21 sierpnia 2018 roku, uznaje dopalacze za narkotyki i dlatego odpowiedzialność karna za dystrybucję i ich używanie będą tak samo karane.

Nowelizacja Ustawy o Przeciwdziałaniu Narkomanii 2018

data opublikowania: 11.09.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

„Uwaga kleszcz!”

 Jeśli aktywnie spędzasz czas w plenerze, lubisz odpoczywać w parku czy na działce albo spacerujesz po lesie chroń się przed ukąszeniem kleszcza, które grozi m.in. boreliozą i kleszczowym zapaleniem mózgu. Rusza akcja Urzędu Marszałkowskiego WZ i Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej, informująca o tym jak należy chronić się przed ukąszeniem kleszcza oraz gdy na profilaktykę jest już za późno – jak właściwie go usunąć.

 Szczególnie narażeni na zachorowanie są ci, których praca wiąże się z częstym przebywaniem w lesie, np. leśnicy, drwale, a także osoby zbierające grzyby czy jagody oraz mieszkańcy terenów zalesionych. Uważać powinny również ci, którzy spędzają dużo czasu na działkach, w parku i skwerach.

Do ekspozycji na kleszcze dochodzi w okresie wiosenno-letnim, natomiast wzrost zachorowań obserwuje się jesienią i zimą. W pierwszym kwartale 2018 roku Wojewódzka Stacja Sanitarno Epidemiologiczna zarejestrowała 140 osób chorujących na boreliozę
z czego 16 wymagało hospitalizacji. Urząd Marszałkowski WZ przygotował plakaty, informujące o tym jak należy chronić się przed ukąszeniem kleszcza, które grozi m.in. boreliozą i kleszczowym zapaleniem mózgu, a także gdy na profilaktykę jest już za późno –  jak właściwie go usunąć. Plakaty za pośrednictwem WSSE trafią do powiatów województwa zachodniopomorskiego.

Kleszcze_plakat_do pobrania

 

Kleszcze wywołują groźne dla zdrowia choroby!

 

Dzisiaj kleszcze stanowią realne zagrożenie dla każdego, a możliwość ukąszenia przez kleszcza dotyczy już nie tylko lasu. Może ono nastąpić także na skwerze,  w  ogrodzie czy parku miejskim. Bardzo często ukłucia nie zauważamy, ze względu na właściwości śliny kleszczy, bo ta zawiera substancje znieczulające.

Zdaniem biologów kleszcze mają ograniczyć populację kręgowców. To ich funkcja w ekosystemie. „Chociaż samo ukąszenie kleszcza nie jest szkodliwe, poważnym problemem są choroby, które te pajęczaki roznoszą przy okazji: przenoszą bowiem pierwotniaki, bakterie i wirusy z jednych gatunków zwierząt na drugie. To, co dla jednych kręgowców nie jest niebezpieczne, zabija inne. Postrach wśród ludzi budzą odkleszczowe zapalenie mózgu i borelioza”.

Co roku w Polsce notuje się coraz więcej przypadków zachorowań na boreliozę. Eksperci oceniają, że rzeczywistych zachorowań może być nawet więcej niż się podaje. Aby podejmować właściwe działania profilaktyczne trzeba uświadomić sobie skąd bierze się ta choroba. Wszyscy wiedzą, że odpowiedzialne za nią są kleszcze. A one „Są tak małe, że niekiedy trudno je dostrzec. Nie mają żadnych naturalnych wrogów. Mogą pół roku nie jeść, czekając na ofiarę. Potrafią się dobrze regenerować i błyskawicznie dostosowują się do zmian w środowisku. W dodatku mnożą się na potęgę. Najgorsze jednak, że spotkanie z nimi może być śmiertelnie niebezpieczne i to zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt”.

Z danych epidemiologicznych Sekcji Epidemiologii w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wynika, że wzrostowy trend zachorowań utrzymuje się również
w powiecie kamieńskim. W 2017 roku na terenie powiatu zarejestrowano 57 przypadków zachorowań na Boreliozę z Lyme. Wg definicji przypadków chorób zakaźnych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego 48 zachorowań wykazano jako przypadki potwierdzone, 9 jako prawdopodobne. Siedem osób było hospitalizowanych. Wśród 48 przypadków potwierdzonych, 40 zachorowań przebiegało pod postacią skórną – rumienia  wędrującego oraz 8 pod postacią stawową. Nie odnotowano zachorowań przebiegających pod postacią neuoboreliozy.

Już w I kwartale 2018 roku Sekcja Epidemiologii odnotowała 11 zachorowań: 6 pod postacią stawową i 5 pod postacią rumienia wędrującego. Potwierdzonych zostało 8 przypadków zachorowań, 3 sklasyfikowano jako przypadki prawdopodobne. Trzeba mieć świadomość, że dodatni wynik testu serologicznego nie jest równoznaczny z rozpoznaniem boreliozy, a diagnozę stawia lekarz.

Zanim zauważymy kleszcze na własnej skórze, to wcześniej pomyślmy jak się przed nimi zabezpieczyć. Najlepszym sposobem są oczywiście najprostsze środki ochrony osobistej jak noszenie jasnej, dokładnie osłaniającej skórę odzieży. Dodatkowo należy stosować repelenty, czyli  środki odstraszające kleszcze, które należy używać zgodnie z zaleceniem producenta. Dostrzeżonego kleszcza trzeba jak najszybciej się pozbyć . „Jeśli zauważymy
i usuniemy intruza do 12h od wbicia, ryzyko zakażenia przenoszonymi przez niego chorobami jest stosunkowo niewielkie”. Eksperci podają, że choć w pierwszych 24 godzinach ryzyko przeniesienia czynników zakaźnych jest stosunkowo małe, to znacznie zwiększa się dopiero po około 24 godzinach. Mimo, że  tylko połowa zakażeń boreliozą skutkuje pojawieniem się rumienia wędrującego”,  to zawsze wskazana jest obserwacja reakcji organizmu, ponieważ objawy mogą być istotne, nawet te podobne do przeziębienia czy grypy”.

Wykorzystano materiały z samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej SGGW

data opublikowania: 17.05.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

 

Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia przebiega pod hasłem  Zdrowie dla wszystkich. Taką ideę Uniwersalnej Opieki Zdrowotnej (UHC) promuje od lat Światowa  Organizacja Zdrowia (WHO), bo tylko stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu to ideał, do którego powinni dążyć wszyscy ludzie.

data opublikowania: 20.03.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

Światowy Dzień Walki z Rakiem
4 lutego 2018

Obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem ustanowiony został podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem zorganizowanym pod egidą prezydenta Francji i dyrektora generalnego UNESCO w lutym 2000 roku w Paryżu. Karta Paryska przyjęta wówczas, miała zobowiązać rządy krajów świata, które ją podpisały, do stworzenia programów zapobiegających i metod leczenia chorób nowotworowych. pełny tekst

Europejski Kodeks Walki z Rakiem

Europejski Kodeks Walki z Rakiem powstał z inspiracji Komisji Europejskiej i ma na celu edukację społeczeństwa na temat działań, które warto podjąć, aby ograniczyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową.

Dwanaście zaleceń zawartych w Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem mają sprowokować społeczeństwo do ich stosowania. Im więcej zaleceń będzie się przestrzegać, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na raka.

Europejski kodeks walki z rakiem

data opublikowania: 29.01.2018
informację wprowadził: Grzegorz Pogonowski
odpowiedzialny za treść: Iwona Budrewicz
podmiot udostępniający informację: PSSE Kamień Pomorski

 

Liczba odwiedzin na stronie 2,707